luni, 15 decembrie 2008

Christmas Spirit

Din seria filmelor educative propuse de echipa InWeb:

vineri, 5 decembrie 2008

Primele rezultate Google Analytics

Rezultatele pe primele 3 zile de la inregistrare:)






















marți, 2 decembrie 2008

Google Analytics

site'ul http://inweb.supreme.ro/ a fost inscris in google analytics, momentan avem 0 vizitatori ca se actualizeaza dupa 1 zi, maine vom vedea ceva trafic, de asemenea se asteapta si raspunsul de la trafic.ro pt activare site

Impresii despre CTT

Am citit pe site-ul cursului de Interfete Evoluate numeroase plangeri legate de ctt doar ca de multe din problemele mentionate de colegii mei nu m-am lovit. Construirea arborelui in sine nu mi-a cauzat mari probleme. M-a deranjat din punctul asta de vedere doar faptul ca era o munca redundanta si care nu te dezvolta in vreun sens ca om. Trebuia in mare doar sa stii semnificatia a aproximativ 7 butoane si atat. Click colo, click dincolo, brainless.

Problema adevarata a fost insa alta: salvarea. Si nu am fost singura care m-am ciocnit de ea. Dupa ce in prima zi am adaugat in arbore aproximativ 120 de noduri, a doua zi, cand am deschis fisierul nu am mai gasit decat vreo 15. Am aflat de la colegii mei ca nu merge sa salvez decat cu save as. Minunat. Am luat-o de la inceput. Am adaugat nodurile care lipseau (cum mi le-am mai amintit si eu). Am salvat doar cu save as (folosit cu un exces de zel ce numai un om obsedat l-ar putea avea). La sfarsit, dupa ce am terminat, trebuia sa inchid programul. Si atunci am dat in paranoia. "Daca inchid programul acum, la urmatoarea deschidere mai gasesc acolo nodurile pe care le-am pus acum sau nu?". In fine, mi-am zis, fie ce-o fi. Si l-am inchis. Am deschis imediat la loc. Lipseau cam 10 noduri (ultimele puse in arbore). Le-am re-adaugat si am salvat din nou. Inchid, deschid din nou programul, la fel. O experienta de genul asta iti trezeste toti nervii. Te poti astepta la tot felul de tampenii din partea unui program, dar cel putin sa iti salveze cand ii spui sa salveze ceva. Uite, ctt-ul asta nu voia de nici o culoare. M-am enervat si am trimis tema doar cum era, pe jumatate (terminasem doar arborele pentru administrator fara ultimele 10 noduri - cele ce nu voiau sa fie salvate). In momentul in care am renuntat la lucrurile care nu aveau sens (adica sa ma mai chinui inutil cu ctt-ul) nervii s-au calmat.
A doua zi am aflat de la vreo 2 colegi ca daca salvam fisierul cu extensia ctte nu as fi avut probleme cu salvarea. Nu ca ar fi fost un fapt demonstrat dar ei asa au procedat si salvarea a mers dupa cum s-ar astepta oricine sa mearga.
Intr-un final, dupa ceva zile, am incercat si eu cu .ctte si intr-adevar, salvarea nu a mai fost o problema. Nimic nu a mai fost o problema.

In orice caz, situatia nu e acceptabila. Ar trebui sa existe un warning mare in momentul in care cineva vrea sa descarce aplicatia asta in care sa i se povesteasca sumedenia de buguri ale programului care ii pot provoca omului peri albi.

luni, 1 decembrie 2008

enunt tema 3 ie

Javascript si Ajax

search cu highlight pe text

Se cere sa se realizeze un script care sa extraga termeni de cautare dintr-o pagina HTML si sa ii marcheze vizual (similar cu functionalitatea google http://www.googleguide.com/favorite_highlighting.html
- versiune simplificata, fara highlight diferentiat ca si culoare pe fiecare cuvant in cazul in care sunt mai multe cuvinte folosite ca termeni de cautare)

In acest scop, se va folosi o pagina HTML cu un formular in care se vor introduce termenii de cautare si numele fisierului HTML in care se va efectua cautarea (alt fisier HTML pe acelasi server). La apasarea unui buton de search, se afiseaza in aceeasi pagina cu formularul, intregul text din fisierul selectat anterior avand termenii de cautare highlighted.
Formularul va ramane vizibil, permitand o noua cautare.

Se vor trimite : fisierele HTML (atat cel care contine formularul de cautare cat si cele folosite pentru textul pe care se face search) si fisierele Javascript folosite.

Folosirea AJAX nu este obligatorie dar se va acorda un bonus de 10% pentru cei care folosesc.

duminică, 30 noiembrie 2008

Design and Interfaces

Probabil toata lumea a intrat cel putin odata pe deviantart.com si a rasfoit site'ul plin de curiozitate pentru acele poze diferite de ce vedeai la tot pasul pe web. Azi cand am intrat sa vad ce a mai aparut nou m-am oprit la categoria de interfete web, o colectie de snapshot'uri de modele de interfete web foarte interesante si pline de inspiratie in vederea crearii a ceva nou. Cred ca multi s-au lovit de problema design'ului la un site si mi s-au parut foarte utile pentru un begginer sau in pana de idei asa ca m-am gandit sa le fac putina reclama.. :)






mai multe exemple le gasiti la deviantart.com in sectiunea de design & interfaces , merita >:)

luni, 24 noiembrie 2008

This is not Photoshop

Desi multi dintre voi, nu vedeti legatura intre Photoshop si web 2.0 (sau cu orice subiect legat de interfete evoluate), eu am sa risc si sa merg mai departe cu acest articol.

In urma unei prezentari Adobe, in care s-a discutat despre Photoshop Express si proiectele de diploma ce pot fi implementate in cadrul respectivei firme, mi-am adus aminte de invitatia primita de cei de la Aviary pentru membrii worth1000.com

Aviary este o suita de programe, folosite pentru design grafic, care poate fi folosita direct din browser.

Programul pe care l-am testat eu se numeste Phoenix si este destinat editarii de imagini. Pentru cei obisnuiti sa lucreze in Photoshop, interfata acestui program va parea destul de simpla (unii ar fi tentati sa o clasifice drept "saraca"), dar in momentul in care incepi sa lucrezi descoperi multiplele sale functionalitati. In acest post nu voi arata ceva extraordinar (daca doriti lucruri extraordinare pe site-ul www.aviary.com sunt inregistrate tutorialele lui meowza, unul dintre artistii mei grafici preferati ) ci doar cateva lucruri menite sa puna in valoare simplitatea si eficienta acestei aplicatii.

Pentru inceput, la selectarea imaginii pe care dorim sa o modificam avem mai multe surse posibile: albumele flickr si picassa ale utilizatorului, statia locala de lucru sau galeriile publice puse la dispozitie de Phoenix.

Dupa ce am incarcat poza am ales sa o desaturez. Sceptica din fire, m-am asteptat sa se piarda din calitatea imaginii, dar spre surprinderea mea acest lucru nu s-a intamplat.

Aici un sample de workspace:


La salvare, exista din nou mai multe optiuni: poza poate fi exportata in mai multe galerii publice, in contul tau Aviary sau pe calculatorul propriu:

Momentan aplicatiile Aviary sunt in varianta beta. Exista o comunitate care impartaseste creatiile Aviary, posteaza bug-uri si tutoriale. All in all mi se pare o idee extraordinara, sa poti sa-ti modifici pozele din orice locatie, atat timp cat ai un calculator.

In curand o sa testez si celelate aplicatii Aviary la care am acces si voi posta noi "descoperiri".

So, daca aveti ocazia, incercati si voi!

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Blogs mele.. oh really?

Cum vi se pare interfata la blogger.com?
Eu am gasit de ce sa ma iau. Cand apesi sa vezi profilul unui utilizator (si ai ales limba romana de exemplu) de ce scrie acolo "blogs mele"? :D

enunt tema 2 ie

Proiectati utilizand CTTE interfata utilizatorului uman cu siteul blogger.com.

se vor considera minim urmatoarele facilitati
1. rol utilizator - vizualizare post,adaugare comentariu, vizualizare lista de posturi, vizualizare categorii

2. rol administrator - adaugare post, adaugare link in blogroll, editare link